donotshowinsearch

Slechtvalken op de kathedraal 2015

Welkom op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, in het hart van Brussel!

Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld: ze kunnen zich op een prooi storten met een snelheid van 400 km/u! Na bijna verdwenen te zijn uit Europa en Noord-Amerika, nestelt deze schitterende roofvogel sinds 1994 weer in België! Het eerste koppel installeerde zich in de top van een van de koeltorens van de kerncentrale van Tihange, in de Maasvallei. In 2014 kon men een honderdtal koppels in België tellen. Sommige nestelen zich op klippen, andere op telefoonmasten, nog andere helemaal op de top van een hoog gebouw. Een indrukwekkende terugkeer!

In de lente van 2004 installeerde zich, wonderlijk genoeg, een koppel op de top van de noordelijke toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Dat jaar legde het vrouwtje haar eerste eitje op 28 februari. De eieren kwamen uit rond 5 april.

Via een camerasysteem, dat rechtstreeks beelden doorstuurt naar deze website, kan je het prachtige spektakel van dichtbij bekijken. Het uitkomen van de eitjes, het opgroeien van de kuikens en tenslotte het uitvliegen van de jonge valken: volg het op de voet via de live beelden. Wil je meer weten over het doen en laten van de slechtvalk, en in het bijzonder de avonturen van het Brusselse koppeltje? Lees er alles over in de blog! Wil je de slechtvalken ‘in het echt’ bekijken? Bezoek dan onze observatiepost aan de voet van de kathedraal, van 28 maart tot 17 mei. Onze ornithologen wachten je daar op met een krachtige telescoop. Je kan zelfs foto’s maken van de slechtvalken met je smartphone, dankzij de ‘digiscoping’-techniek.

Veel plezier op de website van de Brusselse slechtvalken!Meer info over het project»

Laatste nieuws   rss

2di

Brussel, stad van 12 koppels slechtvalken

Het broedseizoen 2015 loopt reeds ten einde.

Lees meer