Blog

MEI 2017

24/05
Ze vliegen!
Enkele valkjes van de kathedraal en van de Sint-Jobkerk zijn uitgevlogen!
23/05
61 soorten op het menu!
Slechtvalken zijn superroofdieren – ze zitten dus in de punt van de voedselpiramide. Het zijn fantastische jagers die in volle vlucht hun prooien (andere vogels) grijpen.
21/05
Valkjes in Brussel en Ukkel vliegen uit
De valkjes van de Brusselse kathedraal en van de Sint-Jobkerk in Ukkel kunnen ieder moment uitvliegen! Ze zijn al bijna zes weken oud en groeien nu niet meer.
17/05
Berispingen en donder
Langzaam maar zeker komen de zeven jonge valkjes (drie op de kathedraal en vier in Ukkel) op het einde van hun groei. Ze kwamen allemaal uit het ei in de week van 10 april, dus hun zesde en laatste week in het nest gaat weldra in.
15/05
Braakballen
Slechtvalken jagen op andere vogels, dat weten we.
10/05
Zes eieren!
Het wijfje op de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken broedt op maar liefst 6 eieren. Nieuw record? Waarschijnlijk niet, maar het is een heel interessant en zelfs mysterieus verhaal …
08/05
Lekkere grasparkiet!
De slechtvalk is niet zomaar een predator: hij is een superpredator! Maar dat is hij niet omdat hij de sterkste of de grootste is, maar omdat hij aan de top van de voedselpiramide staat. Dit betekent dat hij zelf (zo goed als) geen last heeft van natuurlijke predators.
05/05
Video: valkjes in Ukkel worden geringd
Vrijdag hebben we de valkjes van de Sint-Jobkerk in Ukkel geringd. Die van de Brusselse kathedraal en van het stadhuis van Schaarbeek hebben intussen al de nodige ringen gekregen.
04/05
Nieuws uit Sint-Pieters-Woluwe
Gistermiddag kwamen ongeveer dertig mensen naar Sint-Pieters-Woluwe om er de slechtvalken te observeren op hun nest in de toren van het gemeentehuis. Het ging natuurlijk over wat hier dit jaar gebeurd is: het liep verkeerd af met het valkennest. Maar waar gaat het nu eigenlijk over?
02/05
1 vrouwtje, 2 mannetjes
De drie valkjes op de kathedraal zijn vanochtend geringd. Ze kregen rond een poot een metalen ring met daarop een unieke code. Die bestaat uit een letter en verschillende cijfers, en een verwijzing naar een wetenschappelijk instituut, in dit geval het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, die de studie organiseert. Mocht je een geringde vogel in het vizier hebben: op onze ringen staat ‘museum sciences nat Brussels’.

APRIL 2017

25/04
Update over het broedseizoen van de Brusselse Slechtvalken: vervolg
De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken is sinds zeker 2011 de thuis van een slechtvalkkoppel. Vorig jaar draaide het nesten uit op een mislukking. Een eerste wijfje legde vier eieren, maar werd vervolgens verjaagd door een ander wijfje dat geringd werd in Nederland. De exacte geboorteplaats van deze valk konden we nog niet achterhalen, want de code op haar ring is nog niet helemaal ontcijferd.
21/04
Het laatste nieuws van de Brusselse Slechtvalken
In deze blog gaan we langs bij de twaalf Slechtvalkkoppels die we monitoren in Brussel, nu de kuikens in de kathedraal tien dagen oud zijn.
18/04
Wat is er gebeurd in Sint-Pieters-Woluwe?
In enkele uren tijd is het koppel slechtvalken in Sint-Pieters-Woluwe zijn jongen verloren. Mannetje en wijfje deden nog moeite om de twee resterende eieren uit te broeden, maar veel kans dat die nog uitkomen is er niet.
14/04
Komt dat zien!
De Slechtvalken via streaming observeren is goed, maar ze « in het echt » komen observeren is nog beter!
13/04
Hoe onderscheid je een mannetje van een wijfje?
Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Slechtvalk is subtiel. Laten we onze verrekijker erbij nemen!
12/04
Verrassing in Ukkel!
Het koppel Slechtvalken in Ukkel, in de klokkentoren van de Sint-Jobkerk, zijn de nieuwkomers in het observatienetwerk van valken in Brussel.
11/04
En toen waren ze met twee!
Vandaag zijn de eerste twee valkjes op de kathedraal uit hun ei gekomen.
10/04
Het eerste eitje begint uit te komen op de kathedraal!
We hebben er niet lang op moeten wachten: een eerste valkje is bezig uit het ei te komen op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in hartje Brussel.
05/04
Nieuwe vlucht
Twaalf koppels Slechtvalken hebben zich sinds jaren in Brussel gesetteld. Dat is uniek! Daarom hebben we een waar cameranetwerk opgezet zodat iedereen de slechtvalkenfamilies tegelijkertijd én in nog een betere resolutie kan observeren. Deze lente hebben maar liefst drie nesten een webcam!
Top